Patsiendile

KAARIES

Kaaries on hamba nakkuslik kroonilie kuluga haigus.

Kaariese algetapis kinnituvad hambavaaba peale esimesed kaariest tekitavad pisikud (peamiselt streptokokid ja piimhappekepikesed ehk laktobatsillid). Juba mõne tunniga kasvab hambale sadade bakterite paksune katukiht, milles aja jooksul pisikute arv pidevalt suureneb. Oma elutegevuse käigus moodustavad need mikroobid toidu suhkrutest happeid, mis söövitavad hambavaapa. Selle nn happerünnaku tulemusena emaili kaltsiumisoolad lahustuvad ning email ja dentiin (hambaluu) lagunevad.

Suhkrute tarbimise juures tuleks tähele panna, et kaariese tekke juures ei ole tähtis mitte tarbitud suhkrute kogus vaid suhkrute tarbimise sagedus.

Kaariese teket ja katu ladestumist hambaemaili pinnale mõjutavad sülje ja katu koostis. Süljel on tugev neutraliseerimisvõime, mistõttu pool tundi peale happerünnakut hakkab suu normaalne pH taastuma ja algab remineralisatsiooniprotsess, mille käigus 2-3 tunni jooksul kaltsiumi-, fosfaadi ja hüdroksiidioonid pöörduvad taas hambaemaili ja tugevdavad seda.Täielikult võib paraneda vaid algjärgus kaaries.

Kui kaaries on tunginud juba hambaluu ehk dentiinini on protsess pöördumatu ja on tekkinud hambaauk.

Hambapastas ja joogivees olev fluoriid aitab muuta hambapinna happerünnakule vastupidavamaks